Šta je internet televizija (Internet TV)?

Internet televizija (Internet TV) je proces prenosa i isporuke televizijskih sadržaja krajnjim korisnicima putem interneta. Tokom većeg dela dvadesetog veka jedini način da se gleda televizija bio je putem vazdušnog, kablovskog ili satelitskog prenošenja televizijskog signala do televizora. Kod vazdušnog prenosa signala antena preuzima televizijski signal i prenosi ga do televizora koji ga pretvara u slike i zvuk. Kod kablovnosg prenosa TV signala ovaj proces se obvlja preko kabla, dok je za satelitski prenos signala potrebna i dodatna, često skupa, oprema u vidu satelitske antene i satelitskog risivera. Vazdušni, kablovski i satelitski prenos su do skoro bili jedini način distribucije TV signala.

Internet revolucija donela je i revoluciju u načinu na koji se isporučuje televizijski signal. Internet televizija je, jednostavno rečeno, televiziski signal (slika i zvuk) koji se isporučuje preko internet veze. Poznata je i pod imenom Internet protocol television ili IPTV. Možete gledati internet TV na Vašem televizoru (putem boksa ili na SMART TV-u), kompjuteru, tabletu, smart telefonu (androdid ili iPhone)…

  • Jedna od glavnih prednosti internet televizije u odnosu na tradicionalnu televiziju je pristupačnost. Ono što biste volieli da gledate dostupno Vam je gotovo istog trenutka. Potrebna vam je samo internet veza i pretplata na odgovarajući servis internet TV-a (kao što je naš servis – TV Balkan)! Od trenutka naručivanja uslige internet TV-a Vaše omiljene emisije, filmove, sport, možete gledati ODMAH na širokoj paleti uređaja.
  • Pristupačna cena je takođe jedna od bitnih karakteristika internet televizije. Usluga internet TV-a je po pravilu znatno povoljnija od klasične kablovske televizije.
  • Fleksibinost – većina provajdera usluge internet televizije ne uslovljava korisnike potpisivanjem ugovora. Jednostavno platite koliko želite da gledate i obustavite uslugu u bilo kom trenutku.
  • Internet televizija je prenosiva / mobilna. Ponesite je sa sobom bilo gde da putujete, što je apsolutno nemoguće sa kablovskom televizijom.
  • Set Top Box, koji obezbeđuje većina provajdera usluge internet televizije, pretvara običan televizor u kompleksan multimedijalni uređaj, sa opcijama za surfovanje internetom, korišćenje društvenih mreža, igranje igrica… Mi u TV Balkanu volimo da kažemo da naš android boks, koji korisnicima šaljemo besplatno, pretvara svaki TV u SMART TV.

Kako da se pretplatim na uslugu internet televizije?

Na internetu je puno provajdera usluge internet TV-a. Neke od poznatijih kompanija su npr. Amazon, Netflix itd. Za ljude poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, međutim, mnogo su primamljiviji servisi koji nude exYU TV programe. Jedna od najpoznatijih kompanija koja nudi 300+ TV programa iz država bivše Jugoslavije je kompanija TV Balkan, Inc. iz Čikaga. Pored gotovo svih ex-YU TV programa u ponudi TV Balkana je i impresivan broj internacionalnih kanala iz gotovo svih država zapada – SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Italije, Švedske, Norveške, Švajcarske, Velike Britanije, Rumunije, Grčke, Bugarske… Sve zajedno, u ponudi TV Balkana je preko 1300 TV kanala, većina u HD kvalitetu slike i sa mogućnošću odloženog gledanja do 7 dana unazad. Proces naručivanja i plaćanja je brz i jednostavan. Samo minuti Vas dele od spektakularne ponude TV Balkana!